Att gå till tandläkaren är något som vissa drar sig för av flera anledningar. Kostnaden kan vara en av dem. Men det finns faktiskt flera alternativ som kan hjälpa till att ta bort den anledningen, Här nedan kan du läsa om några av dem.

Betalrutiner

Hos oss ser vi gärna att du betalar efter varje behandling. Det går bra att betala med de flesta kontokort, och kontant. Det finns också möjlighet att få en faktura, då tillkommer en administrationskostnad på 50 kr. Vill du dela upp kostnaden för din tandbehandling på lite längre tid, rekommenderar vi Tandvårdskonto. Vi har en gemensam prislista på kliniken, finns utskriven i väntrummet.  För att du ska få veta den exakta kostnaden för DIG- du får kostnadsförslag på din behandling!

För dig mellan 25-29 år

De flesta unga vuxna har väldigt fina tänder och lite problem. Det året du fyller 25 får du börja betala för din tandvård. Det är ändå viktigt med regelbundna besök hos tandläkare eller tandhygienist. Då kan vi i tid upptäcka och förebygga skador. Mellan 24-29 år får du ett sk allmänt tandvårdsbidrag, ATB, på 300kr, från försäkringskassan, vilket gör att undersökningen blir billigare. Kommer du till oss får du träffa samma tandläkare/tandhygienist varje gång, det skapar en trygghet för dig som patient. Tillsammans bestämmer vi hur ofta det är lämpligt för just dig att komma för kontroller. Vi kan också erbjuda tandblekning och annan estetisk tandvård. På vår klinik kan du ansöka om Tandvårdskonto, ett bra sätt att dela upp kostnaden för din tandbehandling!

Tandvårdsförsäkringen

I juli 2008 började den nya tandvårdsförsäkringen att gälla, den har sedan dess gjorts om flera gånger. 2014 gjordes en större förändring som bl.a innebär en förbättring beträffande ersättning för implantat och kronor långt bak i munnen. Den innebär bla att alla patienter, oavsett ålder.
har ett högkostnadsskydd. För dig som patient är detta väldigt positivt. Stora behandlingar har med den nya försäkringen blivit billigare. Du betalar 100% av kostnaden upp till 3000 kronor.Denna summan är beräknad på Försäkringskassans pris på varje åtgärd, det så kallade referenspriset. Blir behandlingen under en behandlingsperiod dyrare så träder tandvårdsförsäkringen in och ersätter en del av kostnaden. För att Försäkrinskassan ska betala en del av din tandvård, finns det en hel del regler som ska vara uppfyllda. Det måste finnas en aktiv skada på varje tand man åtgärdar, så för oss är det viktigt att vi noggrannt dokumenterar inför behandlingen, med röntgen och ibland foto. Försäkringskassans del dras av automatiskt från din räkning, så du behöver aldrig som patient ha någon kontakt med dem. Förutom högkostnadsskydd får alla patienter ett sk. allmänt tandvårdsbidrag varje år på 150-300kr. Man har också infört ett särskilt tandvårdsbidrag , 600kr varje halvår. Detta kan du få vid vissa sjukdomstillstånd eller om du är mycket muntorr pga medicinering. Man behöver i så fall antingen ett läkarintyg på sin sjukdom eller göra ett salivprov om man är munntorr. Vissa behandlingar får du som patient alltid betala i 100%. Det gäller t.ex all vård som man gör enbart
av utseendemässiga skäl, t.ex tandblekning och skalfasader.
Inför all större behandling får du ett kostnadsförslag där du kan se vad kostnaden för dig kommer att bli och
hur mycket som ersätts av Försäkringskassan. Vill du veta mer om försäkringen – “www.forsakringskassan.se.